U bent hier
Regen en tranen
Of ‘Rain and Tears’, geen toepasselijker song dan deze van Demis Roussos voor de Lichterveldenaren die bij herhaling af te rekenen hadden met ondergelopen huizen.
Vandaar dat onze N-VA-afdeling van bij haar aantreden gehamerd heeft op meer zorg en daadkracht om toekomstige overstromingen te vermijden. Veel bijval genoten we daar niet bij, ondanks de vele constructieve voorstellen die onze mandatarissen naar voor brachten.
Maar kijk, soms moet een inzicht rijpen. En waar we eerst als gemeente achter de feiten hinkten, lopen we nu voorop.
Dat is toch wat we opmaken uit de hoera-kreten van onze bestuurders.
Ze trompetten: We hebben een primeur! Lichtervelde heeft als eerste gemeente een hemelwaterplan. Dat plan zal als werkinstrument dienen bij onder andere het beoordelen van vergunningsaanvragen.
Echo van onze voorstellen
Onze fractie had een lijvig dossier uitgewerkt met allerhande maatregelen om tot een beheersing van de neerslag te komen. Daarbij zou elke nieuwe verkaveling een watertoets moeten ondergaan.
In ons initieel voorstel kwam natuurlijk de buffering, het infiltreren en vertraagd en in de juiste richting afvoeren van de neerslag heel gedetailleerd aan bod.
Pilootproject-vraagteken
Maar waar zit nu het unieke van heel dit hemelwaterplan? Als je ’s kijkt naar de omliggende gemeenten: die hebben allemaal maatregelen en regels in verband met gescheiden rioleringen, afvoer van schoon en vervuild water, het beheersen van de neerslag door middel van buffering, het verplicht maken van regenwateropslag door particulieren enzomeer en enzoverder. Ook die gemeenten doen een beroep op subsidies en belastinggeld om de waterplannen te realiseren. Ook die gemeenten gaan te rade bij instanties zoals Aquafin e.a. die in deze materie beslagen zijn.
Dat is nu eenmaal de job, tenzij je de boel de boel laat wezen.
Het soort primeur
Waarin zit nu de primeur? Wel dat onze notabelen er als eerste opgekomen zijn om dat geheel van maatregelen een naam te geven. Het kind heeft een naam. Het Lichtervelds hemelwaterplan. Hoera! Hoera!
Hou wel rekening met de eerste wet van de opera: Hoe meer het koor ‘hoera’ roept, hoe vervelender de opera.
Effectief plan
Naïef als we zijn, vragen we ons natuurlijk af of de invoering van dat hemelwaterplan ervoor zorgt dat het momenteel nog nauwelijks wil regenen.
Open deur intrappen
Om in noodsituaties zoals in het verleden, het hoofd boven water (!) te kunnen houden, moet je de nodige maatregelen nemen. Dat lijkt ons even evident als de spreuk waarmee we deze bijdrage afsluiten:
Als het regent in mei is april alweer voorbij