U bent hier
HUREN in Lichtervelde
In Lichtervelde bouwt men dat het een lieve lust is. Maar wie zelf niet kan bouwen, hoe komt die ervan af in onze gemeente? De Standaard zocht het uit, uiteraard niet alleen voor Lichtervelde.
De huurprijzen lopen nogal uiteen in Vlaanderen, afhankelijk van waar je woont. Maar eigenlijk vallen die verschillen nog relatief mee. Voor eenzelfde woning zal je in de duurste gemeente 134% van het gemiddelde betalen. In de goedkoopste gemeente is dat ongeveer 24% onder het gemiddelde. Er zijn landen en steden waar die prijzen totaal anders schommelen.
Lichtervelde zou voor huurders nog meevallen. Zelf hebben we er weinig ervaring mee.
De huurprijs zou hier 18% onder het gemiddelde liggen. Natuurlijk zijn er steden zoals Knokke, Antwerpen of Tervuren die het gemiddelde de hoogte injagen. Zo komt het dat bijvoorbeeld Roeselare, toch niet echt goedkoop om er te wonen, toch nog 12% onder het Vlaams gemiddelde ligt.
Voor een goede 600 euro zou je hier een degelijke woning met standaardcomfort en 3 slaapkamers moeten kunnen huren. Het zal dan wel geen nieuwbouw zijn. Dan kom je al gauw uit op zo’n 800 euro.
Voor zijn berekeningen steunt de krant op gegevens van ‘Steunpunt Wonen’. Die doen op hun beurt een beroep op de cijfers van de website Huurschatter.be. Die tool van de Vlaamse overheid maakt het voor iedereen, huurders en verhuurders, mogelijk om tot een meer accurate schatting van de prijs te komen aan de hand van een uitgebreide reeks gegevens over de woning. Met behulp van statistische methodes vergeleek Steunpunt Wonen enkel gelijke huizen of appartementen met even veel kamers en een even grote tuin. Enkel de ligging van de huurwoningen verschilt dus.
Na het artikel in De Standaard zijn we even gaan piepen op immo-sites. Het komt ons voor dat de schattingen van Huurschatter.be nogal aan de lage kant liggen. Men krijgt hier de indruk alsof de Overheid met haar ‘tool’ probeert de huurprijzen wat in toom te houden.
Maar we kunnen ons vergissen, nietwaar!?